Information
Allmän information och trivselregler
Följande regler utgör ett komplement till föreningens stadgar (Brf SMYRNA orgnr: 716426-2763). Syftet med dessa är att utgöra en grund för medlemmarnas trivsel och goda grannsämja. Att ha tydliga regler utskrivna kan hjälpa vid eventuella konflikter boende emellan.
Gemensamma utrymmen
I varje trappuppgång finns det två förvaringsutrymmen på entréplanet. Det ena är avsedd för barnvagnar och städmateriel och det andra för barncyklar. Det är inte tillåtet att förvara pulkor, skidor etc. i dessa utrymmen utan dylika ting förvaras med fördel i källar- eller vindsförråd som tillhör lägenheten. Vidare finns det två förråd på våning ett i uppgång A, B, D och E som kan hyras av medlemmar i föreningen. Kölista finns hos styrelsen.
Fastigheten har källarförråd i port A, B och E. De i port A och E är tillika skyddsrum och ska i händelse av att regeringen beslutar om s.k. höjd beredskap inom 48 tim kunna tömmas och iordningställas för skyddsrumsbruk. Utrustning till skyddsrummen förvaras i låst utrymme i respektive källarförråd. Vindsförråd finns i port A, B, D och E.
Cykelförråd finns i källarplanet i port A (två förråd), port B (ett förråd), port D (ett förråd) och i port E (två förråd). Föreningen genomför årligen en kontroll av att cyklar uppställda i cykelrummen verkligen tillhör någon som bor i huset. Detta i syfte att utrymme i cykelrummen inte ska blockeras av kvarlämnade cyklar eller vrak. Pulkor, kälkar och leksaker får inte förvaras i cykelrummen utan hänvisas till medlemmarnas lägenhetsförråd.
Tvättstuga finns i källaren i port B tillsammans med styrelsens arbetsutrymme.
Det finns en lokal som hyrs ut till en boende som hobbylokal. Denna har tidigare varit ett gemensamt gästrum (”Fjärilen”) till uthyrning/utlåning, men användes för lite. Nämns här då den inbringar en inkomst till föreningen och användningsområdet kan komma att ändras igen.
Gården
Gården är en samfällighet med fastigheten som vetter ut mot Sandhamnsgatan. Observera att det för allas säkerhet råder en maxfart av 10 km/h för alla fordon. Det är tillåtet att stanna på gården för i- och urlastning under kortare tid (10-15 min). Parkering är förbjuden. Detta gäller även hantverkare. Vänligen respektera detta då det påverkar taxi/färdtjänst och utryckningsfordons (ambulans, räddningstjänst m.fl.) möjligheter att komma fram till portarna i vår och grannens fastighet.
Garage
Garage finns under vår och grannfastigheten och är en del av samfälligheten. Föreningen disponerar 32 parkeringsplatser. Styrelsen administrerar kölista och avtal. Avgiften faktureras genom SBC.
Hushållssopor
Från och med 24-01-01 gäller nya hårdare regler!
Våra sopor kommer att kontrolleras mer noggrant, om vi inte sköter vår sortering kan vi komma att få betala straffavgifter, som då kan leda till ökade månadsavgifter.
Den positiva sidan av att vi sköter vår återvinning är att vi då i stället kan få tillbaka pengar från Stockholms Stad och på så sätt minska våra kostnader.
VIKTIGT ATT ALLA BIDRAR TILL DETTA!
Det finns instruktioner uppsatta i varje soprum, och har delats ut till alla hushåll.
Utanför varje trappuppgång finns ett soprum. Där finns kärl för hushållsavfall och komposterbart material samt kärl för glas- och kartonger och pappersemballage. Var noggrann med att knyta ihop påsar innan de läggs i kärlen. För förpackningar av plast eller metall hänvisas nu till grovsoprummet vid gaveln 42E. Obs, grovsopor och miljöfarligt avfall får inte placeras i soprummen!
Grovsoprum
På gaveln vid 42E finns ett grovsoprum som nu ska användas till tidningar och förpackningar av plast och metall.
Närmsta återvinningscentral är Roslagstulls återbruk.
Ca 8 ggr/år finns möjlighet att slänga farligt avfall samt mindre elavfall när den Mobila miljöstationen stannar till vid hörnet Kampementsgatan/Värtavägen. Läs mer på länk https://www.stockholmvattenochavfall.se/globalassets/pdf1/informationsma...
Tvättstuga
Tvättstugan finns i källaren i port 42 B och det går bra att tvätta alla dagar mellan kl. 7-22. Tidsbokning görs med hjälp av den boendes nyckeltagg på de elektroniska anslagstavlorna i husets entréer eller via Internet. Obs, det elektroniska låset på dörren till tvättstugan går bara att öppna under bokad tid! Glöm därför inte att hämta ut tvätten innan den bokade tvättiden har gått ut.
Badrummen i lägenheterna (Stadgar 36-40§, 49§)
Husets badrum är konstruerad som en färdig "låda" i metall, med både rör och elledningar bakom kaklet. Det är således svårt att borra i väggarna. Var mycket försiktiga så ni inte ställer till med en vattenskada. Detta måste även beaktas vid en eventuell renovering av badrummen, se under info "ansökan” om ombyggnad av lägenheten på föreningens hemsida. I badrummen finns varmvattenburen golvvärme som vid renovering måste kopplas bort.
Golvvärmen är kopplad till föreningens varmvattencirkulationssystem (VVC). För att undvika att cirkulationsvattnets temperatur blir för kall i golvvärmesystem och handdukstork ska värmen inte stängas av via termostater. Om värmen stängs av helt ökar risken för att t.ex. legionellabakterier tillväxer med risk för att de boendes hälsa (enligt Miljöförvaltningen). Detta gäller givetvis inte dig som renoverat lägenheten och ersatt golvvärme och handdukstork med eluppvärmda system. Långsiktigt ska detta vattenburna värmesystem byggas bort, en renovering åt gången.
Fastighetsskötsel
Allmänt
Föreningen har SVEFAB som fastighetsskötare plus några specifika leverantörer. Alla kontakter med leverantörer av tjänster sker genom styrelsen, undantaget de akut-/journummer som finns uppsatta i respektive trappuppgång och på hemsidan. Nedan redovisas en översikt.
- Värme och ventilation – SVEFAB.
- Vatten och avlopp – Stockholm vatten. För akuta ärenden kontakta SVEFAB.
- Sophantering – Stockholm vattens upphandlade underleverantör för sopor RENO Norden, återvinningsglas och papper via VEOLIA (tidigare Hans Andersson Recycling).
- Städning – Städhuset AB.
- Hissar – S:Eriks AB.
- Tvättstuga – SVEFAB.
- Lås och nycklar – Stockholms låsservice city AB.
- Träd och buskar inkl. snöröjning – Två Smålänningar AB.
- Garage och samfällighet – Primula.
- Löpande underhåll av belysning i trapphus – SVEFAB.
Felanmälningar (Stadgar 40§)
Felanmälningar skall i första hand göras till info@brfsmyrna.se. Tänk på att fel i den egna lägenheten kan komma att faktureras den boende: se nedan.
Om möjligt, undvik att kalla på jourmontör kvällar, nätter och helger annat än vid verkliga nödlägen, då det kostar extra mycket för föreningen.
Vatten och avlopp (Stadgar 40§)
För akuta ärenden har föreningen avtal med SVEFAB som nås på 020-54 40 22.
Fel i den egna lägenheten (Stadgar 36§)
Vid uppkomna fel i den egna bostaden skall man som bostadsrättsinnehavare själv kontakta behörig hantverkare för åtgärd. I stadgarna finns mer information om vad du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för.
Vid småfel i den egna lägenheten som du behöver hjälp med kan du kontakta SVEFAB på telefon 020-54 40 22. SVEFAB debiterar dig separat för arbete och kostnader och kan dessutom dela upp kostnaden om någon del ska täckas av föreningen.
Hissar
S:Eriks hiss, jourtelefon/felanmälan: 08-52225800. Var aktsam med hissarnas dörrar då de har en känslig konstruktion.
Bredband och TV
From 1/1-24 så har vi nytt avtal med Ownit där vi kollektivt anslutit alla lägenheter.
I husets lägenheter finns vägguttag för bredbandsinternet och TV från Tele 2 (f.d. Comhem). För anslutning, tecknande av abonnemang hos Tele 2, information och felanmälan ring 90-222 eller www.tele2.se.
I huset finns sedan 2015 även indraget fiberanslutning för bredbandsuppkoppling (Internet, telefoni och TV) från företaget Ownit Broadband AB. För anslutning, tecknande av abonnemang hos Ownit, information och felanmälan ring 08-525 07 300 eller www.ownit.se.
Nycklar
Lägenhetsnyckeln (märkt L) går till lägenhetsdörr, entré, sluss, barnvagnsrum, barncykelrum och vuxencykelrum. Hushållsnyckeln (märkt H) går till soprum, skyddsrum/lägenhetsförråd i källaren, vind, entré trapphus 42B och sluss i källare trapphus 42B (där tvättstugan ligger).
Stockholms Låsservice City AB på Brahegatan 9, har patent på vårt låssystem och skall kontaktas vid behov. De kan göra kopior på nycklar och byta lås. De nås på 08-679 77 33.
Under 2020-21 har i huset installerats ett elektroniskt passersystem med "taggar" som ersätter de tidigare dörrkoderna. Lägenhetsinnehavarens "tagg" öppnar låsen till ett antal gemensama utrymmen i huset.
I entréerna A, B, D och E finns porttelefoner för besökare.
Pantregistrering (Stadgar 9§)
SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum) sköter hantering och register om panter, genom fullmakt, för Brf Smyrna. Vid förändring av panter skickar ni, eller er bank, original direkt till SBC på adressen nedan och bifogar returkuvert för vidarebefordran till er bank.
SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB
Box 226
851 04 Sundsvall
Intern och extern kommunikation
Föreningen kommunicerar internt via hemsidan www.brfsmyrna.se, informationsbrev och kallelser via mail, postfack och Facebookgruppen Brf Smyrna. Extern kommunikation sker endast via hemsidan.
Vid särskilda tillfällen kan information även delges i hissar och entrèer.
Styrelsen
Du kan alltid vända dig till någon i styrelsen med förslag och synpunkter. I varje port finns det anslaget vilka som ingår i styrelsen och vilka som är suppleanter och internrevisor med tillhörande kontaktuppgifter. I 42B Finns en brevlåda som kontrolleras regelbundet. Du kan även nå styrelsen på e-post: info@brfsmyrna.se
Trivselregler
Att bo i bostadsrätt innebär att vi tillsammans äger och förvaltar vårt gemensamma hus. Genom att följa våra trivselregler underlättas vårt boende och blir ännu mer trivsamt.
Ansvar (Stadgar 2§, 36§, 37§ - 49§)
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordnings- och trivselfrågor vilket innebär att styrelsen har ansvar för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Medlemmar i Brf Smyrna är skyldiga att rätta sig efter reglerna, ta ansvar för den egna lägenheten och gemensamma utrymmen. Att bo i en bostadsrätt innebär inte bara rätten till en bostad utan även skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.
Andrahandsuthyrning (Stadgar 9§, 47§)
All uthyrning av bostadsrätt skall vara godkänd av styrelsen och ansökningshandlingar återfinns på hemsidan och i lägenhetspärm. Vid uthyrning ska ett kontrakt skrivas mellan medlem och hyresgäst som i sin tur godkänns av styrelsen. Vid godkänd uthyrning tar föreningen ut en avgift om 4000 kr per år, uppdelat per påbörjad månad, och uthyrning får ske max två år i följd, givet att skäl för uthyrning är uppfyllda.
Säkerhet (Stadgar 45§, 49§)
Lämna inte ut portkoden till obehöriga och släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Stäng förråds- och ytterdörrar efter er och se till att de går i lås för att minska risken för inbrott. Porten får inte ställas upp och lämnas obevakad. Fungerar inte lås, vänligen felanmäl omgående till styrelsen.
Din lägenhet ska vara försedd med brandvarnare. Kontrollera regelbundet att den fungerar. Styrelsen rekommenderar dig att ha en fungerande brandsläckare och brandfilt i lägenheten. Barnvagnar m.m. får inte stå utanför era dörrar eller i trapphuset p.g.a. att de kan utgöra ett hinder vid utrymning och den giftiga rök som dessa kan utveckla vid brand.
Rökning är självklart förbjudet i alla gemensamma utrymmen och tänk på att inte stå direkt utanför porten och rök då lukten lätt sprider sig in i trapphuset. Detsamma gäller för rökning på uteplatser och balkonger då omkringliggande lägenheters friskluftsintag sitter under fönsterblecket vid huvuddelen av lägenheternas fönster. Dessa ska inte stängas. Självklart slänger du inte fimpar m.m. på våra gemensamma ytor.
Vid reparation i lägenhet (Stadgar 36-39§, 42-43§)
Vid reparationer/ombyggnad i din bostad uppmanas du att vänligen ta hänsyn till dina grannar. Det innebär bl.a. att en ombyggnation i lägenheten får pågå vardagar kl 08.00 till 18.00, men inte på helger. Mindre jobb som du själv utför i lägenheten och som innebär att du inte hamrar, sågar eller borrar i vägg, tak eller golv får pågå alla dagar mellan kl 8 till 21.
Du som bostadrättshavare är ansvarig för de arbeten som utförs. Säkerställ att du informerar boende i trappuppgång/-uppgångar i god tid före (minst en vecka innan) samt att du följer de ombyggnads-/renoveringsregler som gäller för föreningen (se särskild information).
Att borra hål för att sätta upp en tavla, montera en möbel etc. är givetvis tillåtet mellan kl 08.00 och 21.00, men tänk på grannarna och stör din omgivning under så kort tid som möjligt.
Störande beteende (Stadgar 44-45§)
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, hiss och garage. Stör inte grannarna med t.ex. hög musik, borrande, musikinstrument eller andra höga ljud. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar och söndagar från kl 21.00 på kvällen till kl 08.00 på morgonen efter. Fredag och lördag från 23.00 på kvällen till 09.00 på morgonen efter.
Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Acceptansen och förståelsen ökar om du informerar och dessutom respekterar tiderna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel. Tänk på att hemmabioanläggningar och andra ljudsystem, inkluderat TV, många gånger har så kallade ”surroundsystem” som ger djup basåtergivning vilken fortplantar sig mellan lägenheter och därmed kan upplevas som störande.
Styrelsen rekommenderar att tvättmaskiner och torktumlare inte körs mellan kl 22.00 – 07.00 alla dagar i veckan.
Om du blir störd, tala med din granne först. Om detta inte hjälper kan du ta kontakt med styrelsen eller om det är akut via polisen.
Grilla (Stadgar 44-45§)
Det är tillåtet att grilla på både balkong och terrass, men visa ändå hänsyn till grannarna. Du bör använda elgrill eller gasolgrill. Kol eller brikettgrill med öppen låga får ej användas med hänsyn till brandrisk och den olägenhet som kan uppstå för omgivande grannar. Friskluftsintag sitter under fönster och röklukt från träkol eller briketter sätter sig i textilier etc. vilket inte är fallet med el eller gasol. För dig som vill grilla med kol har föreningen en gemensam kolgrill som står på gården under vår, sommar och höst för allas nyttjande.
Förvaring av gasbehållare får inte ske i källar- eller vindsförråd, utan ska förvaras på balkong eller uteplats av brandskyddsskäl.
Tvättstuga
Tvättstugan lämnas ren och snygg till nästa gäst. Särskilda bestämmelser finns anslagna i tvättstugan, hemsidan och lägenhetspärm för åtgärder före, under och efter tvätt. Tvättid som inte påbörjats efter 30 minuter anses förverkad och det är fritt för övrig medlem att börja tvätta. Tvättstugan är tillgänglig för tvätt mellan 07.00 och 22.00 alla dagar. Bokning av tvättstugan sker på de elektroniska anslagstavlorna i husets entréer eller via Internet.
Husdjur
Lämna inte din hund hemma ensam så länge att den börjar skälla och yla. Detsamma gäller för övriga husdjur som katt m.fl.
Exteriört (Stadgar 36-38§)
Anmäl klotter och skadegörelse i huset och på gården till styrelsen.
Paraboler får ej monteras på fastigheten vare sig i vägg eller på balkong/uteplats.
Lampa på uteplats eller balkong får inte bytas ut utan styrelsens tillstånd.
Det är tillåtet att sätta upp vindskydd på uteplatser och balkong men lägenhetsinnehavaren ansvarar för att det är säkert förankrat och kan bli skadeståndsskyldig om dessa på något sätt skadar fastigheten eller människor, djur. Förändringar av uteplatsens yta är inte tillåtet enligt Stockholms Stadsbyggnadsnämnd (inklusive inglasning). Medlem ska kontakta styrelsen för att inhämta tillstånd om önskemål om detta föreligger.
Planteringar på innergård och baksida ägs av föreningen och samfälligheten och får inte tas bort eller ersättas av andra växter. De boende på bottenvåning eller de som har uteplats på baksidan får givetvis vårda angränsande rabatt och plantera blommor/trädgårdsväxter. Eventuella förändringar av rabatter för att erhålla ytterligare utrymme på uteplats måste godkännas av styrelsen. Odla gärna växter på lägenheternas uteplatser och balkonger men låt dem inte klättra upp på husets fasader. Klätterväxter på tegelmurar runt uteplatserna är dock ok. Klätterväxter kan lätt lämna fula märken på husets ljusa väggar och försvårar en framtida fasadrenovering.
Skyltning genom anslag på husets ytterväggar, i entréer eller i trapphus får inte ske utan styrelsens medgivande. Tillfälliga mäklaranslag vid lägenhetsförsäljning är godkända men ska avlägsnas av säljare eller mäklare efter visning.
Markiser är tillåtna men ska ha en enhetlig färg – röd- och vit randiga. Kontrollera med styrelsen innan du beställer om du är osäker.